PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

S početkom ožujka Geodetsko Društvo Herceg Bosne (GDHB) započelo je pripreme za V. Kongres o katastru s međunarodnim sudjelovanjem. Time Društvo nastavlja tradiciju održavanja Kongresa o katastru svake četvrte godine. Na adrese potencijalnih sudionika u BiH i šire upućena je I. obavijest koja ukratko predstavlja tematski okvir Kongresa, te daje sve druge informacije potrebne potencijalnim sudionicima da prijave svoje radove i sudjelovanje na ovom važnom događaju za geodetsku struku u BiH. Kongres će se održati u Neumu, u Grand hotelu Neum od 27. do 29. rujna ove godine.

Temeljna odrednica ovogodišnjeg Kongresa je „Zemljišna administracija podloga za ekonomski razvitak“. Kada se pogleda opseg podataka i informacija kojima raspolažu baze podataka koje se vode i održavaju u sustavu zemljišne administracije jasno je da je ova formulacija apsolutno opravdana i točna. Nažalost, uloga i korist koju za cijelo BiH društvo ima sustav zemljišne administracije nije dovoljno prepoznata, pa smo izabrali ovaj moto da se sustav dodatno promovira. Pošto 2023. godine obilježavamo 70 godina od početka nove izmjere na prigodan način ćemo obilježiti ovaj značajan jubilej kako kroz vizualni identitet Kongresa, tako i uz prigodne sadržaje tijekom održavanja Kongresa. Pored ove glavne teme, koja će biti obrađena u uvodnoj sesiji Kongresa kroz pozvana predavanja, očekuju se prijava više radova iz područja katastra, zemljišnih knjiga, infrastrukture prostornih podataka i zemljišne administracije općenito.

Sam Kongres bit će prigoda da se pored prihvaćenih radova prezentiraju i aktivnosti Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, koja se u protekle četiri godine može pohvaliti značajnim rezultatima u razvitku sektora zemljišne administracije u Federaciji BiH.

S obzirom aktualnost tema, prateće izložbe geodetske opreme i softvera, na Kongresu se očekuje nazočnost velikog broja stručnjaka iz područja zemljišne administracije iz Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja.

 

p r e d s j e d n i k

Ivan Lesko, dipl. inž. geod.

Geodetsko društvo Herceg Bosne, Trg hrvatskih velikana b.b. (H.D. Herceg Stjepan Kosača), 88 000 Mostar