DANI HRVATSKIH GEODETA - XX. SUSRETI – GDHB DODJELJENA POVELJA ZAHVALNOSTI

Slijedeći uobičajenu praksu Hrvatsko geodetsko društvo je organiziralo tradicionalne Dane hrvatskih geodeta u hotelu Medena Kod Trogira od 5. do 7. svibnja 2023. godine. Bila je to prigoda za obilježavanje 50 godina od prvih susreta održanih na Plitvicama 1973. godine, 70 godina samostalnog djelovanja Hrvatskog geodetskog društva i 100 godišta izdavanja Geodetskog lista.

Na susretu je sudjelovalo preko 700 sudionika. Skup je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH. Prvog dana susreta prigodno su obilježeni navedeni jubileji.
Predsjednik Hrvatskog geodetskog društva prof. dr. Rinaldo Paar održao je prigodnu prezentaciju, a također su uručene zahvalnice i priznanja istaknutim i zaslužnim pojedincima, institucijama i udrugama. Među nagrađenima je i naše Društvo koje je nagrađeno Poveljom zahvalnosti HGD-a za osobito vrijedan i zapažen rad u društvenom organiziranju, stručnom usavršavanju i znanstvenostručnom doprinosu potpore rada Hrvatskoga geodetskog društva. Povelju je u ime Društva preuzeo predsjednik Ivan Lesko. Isto priznanje dodijeljeno je i Geodetskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu, Državnoj geodetskoj upravi i Hrvatskoj komori ovlaštenih inženjera geodezije. Zlatni globusi za životno djelo dodijeljeni su: Marku Cigiću posthumno, Bruni Pacadiju, Aldu Sošiću, Franji Ambrožu i Mirku Živkoviću. Zlatne plakete – počast HGD-a dodijeljene su: posthumno akademiku Petru Krešimiru Čoliću, prof. dr. Miodragu Roiću i prof. emer. dr. sc. Zdravku Kapoviću.

U nastavku događanja prvog dana održane su prezentacije studija geodezije u RH (Geodetski fakultet u Zagrebu, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu, sveučilište Sjever).

Drugoga dana prvo su predstavljeni sponzori susreta, a nakon toga uslijedila je sesija DGU RH, koja se sastojala od 4 predavanja. Posebno je bilo zanimljivo predavanje o Registru zgrada koji se upravo uspostavlja.

U popodnevnim satima održana su sportska natjecanja, a navečer svečana večera uz glazbenu pratnju Maje Šuput.

Geodetsko društvo Herceg Bosne, Trg hrvatskih velikana b.b. (H.D. Herceg Stjepan Kosača), 88 000 Mostar